چگونه یک تلویزیون یا نمایشگر حرفه ای انتخاب کنیم؟
تلویزیون ها، سرگرمی جدیدی هستند که چند سالیست عضو جدا نشدنی خانه ها شده اند. اگر شما هم قصد خرید یکی از آنها را دارید، در ادامه با راهنمای خرید تلویزیون همراه باشید تا به شما کمک کنیم در بین این همه تنوع برند و کیفیت، مناسب ترین تلویزیون را بخرید.
هزینه و انتخاب برند
اولین چیزی که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم، میزان بودجه است. مهم ترین فاکتور در خرید تلویزیون ! کیفیت صفحه های نمایش، روز به روز در حال افزایش است و اگر می خواهید از این قافله عقب نمانید، ممکن است کمی برایتان گران تمام شود!
امروزه تلویزیون ها از چند صد هزار تومان شروع می شوند، اما سقفی برای قیمت آنها وجود ندارد. این قضیه کاملا به بودجه ی شما بستگی دارد که بتوانید تا کجا پیش بروید. می توانید بازه ی زمانی استفاده از تلویزیون را هم در نظر بگیرید. برای مثال، اگر می خواهید ۵ سال از یک نمایشگر سه میلیون تومانی استفاده کنید، انگار روزی ۱۷۰۰ تومان برای خرید آن خرج کرده اید!
در انتخاب برند هم، هرگز از یاد نبرید که کیفیت خوب، ارزش پرداخت پول بیشتر را دارد. سعی کنید از برند های معتبر و شناخته شده خرید کنید. علاوه بر اطمینانی که در کیفیت محصول به شما می دهند، خدمات پس از فروش و گارانتی بهتری نیز دارند. همچنین، افراد زیادی قبل از شما محصولات این شرکت ها را خریده اند. می توانید از نظرات آنان نیز استفاده کنید تا مطمئن ترین انتخاب را داشته باشید.
انواع تلویزیون از لحاظ نوع پنل
برخلاف اسامی گیج کننده ای که توسط برند ها و فروشندگان گفته می شود، تکنولوژی تولید پنل ها به دو دسته ی LCD و OLED تقسیم می شوند. ما در اینجا برای روشن شدن مطلب، تمامی نام هایی را که ممکن است به گوشتان بخورد، توضیح می دهیم.
نمایشگر های LCD
همانطور که از اسمشان پیداست، از پنل ال سی دی برای ایجاد تصاویر استفاده می کنند.
نمایشگر های LED
متاسفانه برخی ها، LED را به اشتباه، یکی از انواع پنل های سازنده ی تلویزیون تصور می کنند. اینطور نیست. به صورت درست، این صفحه نمایش ها، پنل LCD هستند که به نور های پس زمینه ی LED مجهز شده اند. بیش از ۸۰% تلویزیون های موجود در بازار، از این نوع هستند.
نمایشگر های QLED
این نوع صفحه نمایش ها، دارای پنل های LCD با نور LED هستند. روی این پنل، لایه ای از ذرات کوانتوم اضافه شده. ذرات کوانتوم، دانه های ریزی با ابعاد ۲ تا ۱۰ نانو متر هستند که پس از تابش نور پس زمینه، بر اساس سایزشان می توانند رنگ های مختلف تولید کنند. استفاده از تکنولوژی کوانتوم، باعث بهبود کیفیت نور و رنگ در صفحه های نمایش می شود.
نمایشگر های OLED
پنل اصلی این نمایشگر ها نیز مثل موارد قبل، LCD است. تفاوت در اینجاست که در لایه ی دوم، به جای استفاده از LED، لایه ای از LED های ساخته شده از فسفر اورگانیک استفاده شده است. وجود این لایه باعث افزایش چشمگیر وضوح و کیفیت تصویر می شود. افزایش کیفیت رنگ، کنتراست تصاویر و افزایش زاویه دید بدون افت کیفیت، همه از مزایای این، نو نمایشگر هاست. همچنین به دلیل تکنولوژی به کار رفته، می توان صفحه نمایش ها را بسیار باریک تر ساخت.
البته، هیچ چیز بدون نقص نیست. قیمت بسیار بالای این تلویزیون ها، مانع فراگیری آنها شده. همچنین گفته می شود به دلیل ارگانیک بودن لایه ی LED، اگر تلویزیون مدت زمان طولانی روشن بماند، فسفر ها به اصطلاح می سوزند. این اتفاق باعث کاهش عمر مفید این نمایشگر ها می شود. علاوه بر این، میزان روشنایی صفحه های OLED، بسیار کمتر از صفحه های LCD است که قابلیت HDR آنان را به چالش می اندازد.
برخی تولید کنندگان، ادعا دارند که توانسته اند این نقوص را برطرف کنند. هنوز اطلاعاتی از صحت این تبلیغات در دسترس نیست.
نمایشگر های پلاسما
این نوع صفحه نمایش ها، از تکنولوژی پلاسما بهره می برند. این تکنولوژی چند سالیست از رده خارج شده است. این بدین معنا نیست که کیفیت صفحه نمایش های پلاسما کمتر از سایر صفحه نمایش هاست. در صورت علاقه، می توانید با در نظر گرفتن فاکتور های مختلف، دست به انتخاب تلویزیون های پلاسما نیز بزنید.
کیفیت تصاویر
مهم ترین نکته ای که در خرید تلویزیون مناسب باید به آن توجه کنید، کیفیت تصاویر است. عوامل زیادی در تعیین کیفیت تصاویر دخیل هستند. هیچ گاه گول اعداد نوشته شده توسطه کمپانی ها و تصاویر هیجان انگیزِ به نمایش درآمده را نخورید! چشم های خودتان، بسیار راستگو تر هستند.
اگر هنگام خرید، به جزئیات تصاویر توجه نکنید، بعدا پشیمان خواهید شد. در ادامه، نکات ریزی که عموما از چشم همگان پنهان می مانند را بررسی می کنیم.
رزلوشن
میزان دقت تصاویر را، رزلوشن می نامند. زیاد بودن میزان رزلوشن، به معنی وجود تعداد پیکسل بیشتر است. تعداد پیکسل ها، به طور مستقیم روی کیفیت و وضوح تصویر، تاثیر گذار است. هنگام خرید، سعی کنید بالاترین رزلوشن تصویر را انتخاب کنید. تراکم پیکسلی تلویزیون های امروزی، 720p یا HD و Full HD یا 1080p و UltraHD یا به اختصار UHD یا 4k هستند. البته نسل رویایی 8k یا Ultra High Definition هم در راه است!
محبوب ترین رزلوشن موجود، 1080p است و اکثر تلویزیون ها نیز با همین کیفیت ساخته می شوند. البته اگر می خواهید سال های زیادی از این وسیله استفاده کنید، بهتر است به سراغ UHD بروید. در واقع کیفیت تصویر در UHD، چهار برابر بیشتر از حالت Full HD است.
لازم به ذکر است که هر چقدر رزلوشن بالا تر باشد، باید به دنبال محتوایی با کیفیت بالاتر نیز باشید. برای مثال، اگر رزلوشن تلویزیون شما 1080p است اما فیلمی با کیفیت 720p در آن اجرا می شود، یعنی بخشی از قابلیت های تصویری، بدون استفاده باقی مانده است.
کنتراست
هر چقدر کنتراست تصاویر بالا می رود، یعنی تضاد رنگ سفید و مشکی بیشتر می شود. نتیجه این است که برخی جزئیات تصاویر، بهتر دیده می شوند. در تلویزیون ها سعی می شود تا این عدد افزایش یابد. بدون توجه به نوشته های درج شده در تبلیغات و با کمی دقت، می توانید کنتراست تصاویر را ارزیابی کنید.
- کمی به تصویر نزدیک شوید. رنگ های سیاه، باید کاملا سیاه باشند. آیا هاله ای از نور دور آنها وجود دارد؟ آیا رنگ سیاه مایل به خاکستری دیده می شود؟
- بخش های سیاه رنگ، باید همگی همرنگ باشند. به حاشیه ی صفحه ی نمایش و بخش های سیاه رنگ دور اجسام رنگی، توجه کنید. ضعف های کنتراست در این نقاط بیشتر قابل مشاهده است. وجود هاله های سفید در این بخش ها، نوعی ضعف محسوب می شود.
- حال، به تصاویر متحرک توجه کنید. آیا هنگام حرکت تصاویر، بخش های سیاه رنگ ثابت هستند یا مدام پرش دارند؟ آیا میزان روشنایی یکنواخت است یا نویز و پرش دارد؟ هر چقدر پرش تصاویر کمتر باشد، کنتراست تصاویر مطلوب تر است.
- زمانی که بیشتر نواحی صفحه نمایش سیاه رنگ است، آیا از نور بخش های رنگی، کاسته می شود؟ این یک ضعف است.
روشنایی
میزان روشنایی نیز از عوامل تاثیرگذار در کیفیت تصویر است. از مشکلات بسیاری از تلویزیون ها، عدم توانایی آنها در تامین روشنایی لازم است. نبود روشنایی کافی، خود را به شکل های زیر نشان می دهد؛
- تصاویر، رنگ پریده و مرده به نظر می رسند
- برخی از رنگ ها، دیده نمی شوند یا متفاوت دیده می شوند (می توانید در چند تلویزیون با هم مقایسه کنید)
- سایه روشن ها، واضح نیستند و تضاد مناسبی بین آنها وجود ندارد
- اگر، یک شیء مشکیِ دارای جزئیات زیاد، در این صفحه ها نمایش داده شود، برخی جزئیات آن دیده نمی شود.
باید به میزان روشنایی محل نصب تلویزیون هم توجه کنید. توصیه می شود هنگام خرید، در هر دو نور کم و زیاد، تصویر را زیر نظر بگیرید. البته باید توجه کرد، صرف پر نور بودن صفحه نمایش کافی نیست. کنتراست و روشنایی، هر دو مکمل هستند. باید توجه کنید که با هم در تعادل باشند تا بهترین تصاویر را تولید کنند.
زاویه دید
یکی از مهم ترین ویژگی هایی که باید برای خرید تلویزیون مد نظر قرار دهید، زاویه دید است. شما همیشه نمی توانید دقیقا مستقیم روبروی تلویزیون بنشینید. همچنین در جمع، افراد با زوایای مختلفی نسبت به صفحه نمایش می نشینند. مطمئنا نمی خواهید در این مواقع، تصویر را تیره و درهم ببینید. از این رو، باید به زاویه دید که عددی بین ۶۰ تا ۱۷۸ درجه است، توجه کنید.
هر چه زاویه دید بیشتر باشد، تصویر از زوایای مختلف کیفیت بهتری دارد. به طور کلی زاویه ی دید ۱۶۰ درجه و بیشتر کاملا مناسب است. تصویر بالا، نمونه ای برای نشان دادن زوایای دید مختلف است.
هنگام خرید، به اعداد درج شده اکتفا نکنید. خودتان امتحان کنید. پس از اینکه تصویر تلویزیون را ثابت نگه داشتید، اطراف آن حرکت کنید. آیا رنگ های آن تغییر می کنند؟ آیا تصویر، در هم و تاریک می شود؟ ببینید با چیدمانی که منزلتان دارد هماهنگ است و از همه ی نقاط به خوبی دیده می شود؟
کیفیت و تعداد رنگ ها
اغراق نمایی در کیفیت تصویر به وسیله ی رنگ ها، یکی از حقه های فروش تلویزیون است. برای ارزیابی تلویزیون از این نظر، می توانید بدین شکل عمل کنید؛
- رنگ ها چقدر طبیعی هستند؟ آیا رنگ سبز، طبیعی است یا خیلی زاغ به نظر می رسد؟ آبی، واضح است یا کمی کدر دیده می شود؟ آیا رنگ قرمز، کمی به نارنجی تمایل دارد یا کاملا قرمز است؟ یکی از بهترین معیار های قضاوت، توجه به رنگ پوست است. آیا رنگ پوست طبیعی دیده می شود؟ یا به زرد و نارنجی تمایل دارد؟ آیا صورت افراد، بیش از حد رنگ پریده است؟ آیا رنگ پوست به صورتی تمایل دارد؟
- به تصاویر دقت کنید. رنگ ها چقدر با یکدیگر در تعادل هستند؟ آیا همه یکنواخت اند یا بعضی رنگ ها بیش از حد پررنگ یا کمرنگ اند؟
- باید مطمئن شوید که تعداد رنگ های موجود در صفحه ی نمایش در حد مطلوبیست. به جزئیات تصاویر دقت کنید. آیا همه جزئیات واضح است یا برخی رنگ های آن محو شده است؟ برای مثال به صورت افراد دقت کنید. اگر طیف رنگ ها به اندازه ی کافی نباشد، صورت، بیش از حد صاف به نظر می رسد. برخی از تلویزیون ها برای جبران ضعفِ کم بودن رنگ، از فیلتر هایی استفاده می کنند که باعث محو شدن تصویر و صاف دیده شدن بیش از حد پوست می شود.
نرخ به روز رسانی
گاهی در برخی تصاویر، سوژه های متحرک، کمی تار می شوند. اگر کیفیت این تصاویر بالا باشد، مشکل از سرعت تلویزیون در جایگزینی تصاویر است. نرخ به روز رسانی که با هرتز مقدار دهی می شود، بیانگر تعداد دفعاتی است که یک تصویر در مدت زمان یک دقیقه، به روز رسانی می شود.
اگر اهل بازی های کامپیوتری، مسابقات سرعت و صحنه های اکشن هستید، بالا رفتن نرخ به روز رسانی، می تواند لذت استفاده از تلویزیون را برایتان دو چندان کند. نرخ استاندارد، ۶۰ هرتز در ثانیه است که برخی سازندگان، آن را تا ۲۴۰ هرتز نیز افزایش داده اند.
شارپنس یا تیزی تصاویر
زمانی که تیزی تصاویر افزایش می یابد، نقاط تیز، بیشتر به چشم می آیند و پارازیت ها و جزئیات زیادی دیده می شوند. تلویزیون های امروزی، قابلیت تنظیم میزان تیزی دارند. با کم و زیاد کردن میزان تیزی قبل از خرید، می توانید از کیفیت تصاویر اطمینان حاصل کنید و بازه ی این تنظیم را محک بزنید.
سایز
پس از تصمیم گیری در مورد کیفیت تصاویر، نوبت به انتخاب بسیار مهم “سایز تلویزیون” می رسد. سایز تلویزیون ها را عموما با واحد اینچ نشان می دهند. البته این سایز، در واقع اندازه ی قطر صفحه ی نمایش است. ممکن است در گشت و گذار هایتان در اینترنت، جمله ی بسیار اشتباه؛ هر چه بزرگتر، بهتر! را دیده باشید. تاکید می کنم، این جمله، بسیار اشتباه است. افزایش سایز صفحه نمایش، الزاما به معنای افزایش کیفیت تصویر آن نیست. چه بسا مجبور باشید که برای افزایش سایز، هزینه های خرید رزلوشن بالاتر را نیز تقبل کنید.
همه ی ما می دانیم که دیدن تصاویر در صفحه های کوچک، لطفی ندارد. اما اگر صفحه بیش از حد بزرگ باشد چطور؟ ممکن است آنقدر به صفحه نزدیک باشید که پیکسل های آن را ببینید و این در نوع خودش فاجعه است!
مهم ترین عامل در تعیین سایز مناسب، ابعاد اتاق و فاصله از نمایشگر است. همانطور که گفتیم، سایز نمایشگر ها، نشان دهنده ی اندازه ی قطر آنهاست. بسیاری از سایت ها مقدار ۱.۵ تا ۲.۵ برابر این سایز را به عنوان فاصله ی مناسب، توصیه می کنند. این میزان می تواند با توجه به رزلوشن صفحه ی نمایش متفاوت باشد. برای مثال، در صورتی که از صفحه نمایش 4k استفاده می کنید، فاصله ی شما می تواند نصف زمانی باشد که از صفحه نمایش Full HD استفاده می کنید. دلیل آن هم تراکم پیکسلی بالا تر است. پس در فاصله ی نزدیکتر، پیکسل ها دیده نمی شوند.
قابلیت دریافت شبکه های دیجیتال
چندیست که تمامی کانال های تلویزیونی داخلی، با کیفیت بالا و به صورت دیجیتال قابل دسترسی هستند. برای دریافت این کانال ها، باید گیرنده ی دیجیتال داشته باشید. در صورتی که تلویزیونی را انتخاب کنید که دارای دستگاه DVB باشد، دیگر لازم نیست این دستگاه را به صورت جداگانه تهیه کنید. با این کار می توانید در هزینه های خرید لوازم جانبی، صرفه جویی کنید.
تعداد خروجی
در گذشته، تنها یک یا دو وسیله قابلیت اتصال به تلویزیون داشتند. امروزه، طیف وسیعی از وسایل، از جمله سینما های خانگی، دستگاه های مالتی مدیا، کنسول های بازی، گیرنده ها و … به تلویزیون ها متصل می شوند. در واقع، بخش زیادی از سرگرمی ایجاد شده توسط تلوزیون ها، از طریق همین دستگاه ها ایجاد می شود.
قبل از خرید تلویزیون، حتما به تعداد خروجی های آن ، نوع خروجی ها و مکان قرار گیری آنها توجه کنید. یکی از مهم ترین درگاه های خروجی، HDMI است. از طریق این درگاه می توانید سینما های خانگی، تجهیزات صوتی و کنسول های بازی را به صفحه نمایش وصل کنید. در صورتی که تلویزیون هوشمند خریده اید و می خواهید آن را به کامپیوتر یا اینترنت وصل کنید، به خروجی HDMI، و در صورت نبودِ اینترنت وایرلس، به خروجی LAN نیاز پیدا خواهید کرد.
علاوه بر این، ممکن است وسایل کنونی شما، درگاه های اتصال قدیمی تری داشته باشند و به عنوان مثال، توسط کابل AVI قابلیت اتصال داشته باشند. از این رو در هنگام خرید، باید تعداد وسایل متصل شونده و نوع درگاه آنها را در نظر بگیرید.
خرید تلویزیون هوشمند
همین چند سال اخیر بود که ایده ی اتصال تلویزیون ها به اینترنت، و استفاده از شبکه های اجتماعی مطرح شد. در مدت کوتاهی، همه ی کمپانی ها در برخی تلویزیون هایشان قابلیت هوشمند بودن را اضافه کردند. بیایید واقع بین باشیم! با وجود ابزار هایی از قبیل موبایل، تبلت، لپ تاپ و … چقدر امکان دارد برای پرسه زدن در اینترنت از تلویزیونتان استفاده کنید؟
حقیقت این است که هوشمند بودن تلویزیون، آپشنی کم کاربرد است که احتمالا مجبور به خرید آن هستید! بله! امروزه اکثر تلویزیون ها هوشمند هستند و مدل های بیهوش(!) را فقط در بین ارزان ترین ها می توان یافت. پس شاید بتوان گفت، هوشمند بودن، به یکی از استاندارد های تلویزیون سازان تبدیل شده و لازم نیست به آن به چشم یک فاکتور در خرید نگاه کنید.
برای اینکه آنقدر ها هم از این تکنولوژی نا امید نشوید، امکاناتی در حال تولید و توسعه هستند. اپلیکیشن هایی طراحی شده اند که می توانند گوشی هوشمند شما را با تلویزیون همگام کنند. به وسیله ی این اپلیکیشن ها، می توان بازی ها و نرم افزار های مختلف را در این صفحه ی بزرگ، به نمایش درآورد.
کیفیت صدا
به طور کلی، قبل از خرید تلویزیون، باید به ابعاد محل نصب و میزان صدای مورد نظرتان دقت کنید. در ترنومنت باریک تر و سبک تر شدن تلویزیون ها، گاهی برخی ویژگی ها قربانی می شوند. یکی از بخش های حجیم تلویزیون ها، بلندگو های آنهاست. هر چه عرض تلویزیون تحلیل می رود، بلندگو ها هم کوچکتر می شوند و از قدرت آنها کاسته می شوند. بیشتر کمپانی های سازنده، قدرت بلندگو هایشان را با وات نشان می دهند. بیشتر بودن این عدد، الزاما نمی تواند بیانگر بهتر بودن کیفیت صدا باشد.
تعداد اسپیکر ها هم حائز اهمیت است. تجربه نشان داده که صدای چند اسپیکر متوسط، از صدای یک اسپیکر بزرگ بهتر است. این قضیه، به خصوص در افزایش ولوم صدا خودش را نشان می دهد.
مکان و جهت قرار گیری، یکی دیگر از مواردیست که در کیفیت صدای اسپیکر تاثیرگذار است. برای مثال، در برخی از تلویزیون های فوق باریک، اسپیکر ها در پایین قرار گرفته اند. به دلیل اینکه صدای تولید شده، رو به پایین منتشر می شود، صدا همواره خفه و بی کیفیت خواهد بود. بهترین بازدهی تولید صدا را، تلویزیون هایی دارند که صدا را رو به جلو منتشر می کنند. در صورتی که اسپیکر تلویزیون مورد پسند شما، صدا را از طرفین پخش می کند، به محل نصب آن دقت کنید. در صورت نزدیکی بیش از حد دیوار یا اشیاء به اسپیکر ها، کیفیت صدای آنها کاهش می یابد.
برای برطرف نمودن ضعف صدا، بسیاری از کمپانی ها به همراه تلویزیون، ساوند بار یا اسپیکر های کمکی ارائه می دهند. اگر نیرو های تقویتی نیز رضایت شما را کسب نکردند، می توانید از سینما های خانگی یا اسپیکر های پیشرفته تر، برای حل این مشکل استفاده کنید.
قابلیت های بیشتر
اچ دی ار
از جدید ترین قابلیت های تلویزیون ها که می تواند تاثیر چشمگیری در کیفیت تصاویر آنها داشته باشد، قابلیت HDR است. این قابلیت که فقط مختص تلویزیون های UHD است، بدین معناست که با تغییر تصاویر، کنتراست و روشنایی آنها به طور اتوماتیک تنظیم می شود.این قضیه باعث افزایش چشمگیر وضوح تصاویر می شود.
صفحه نمایش خمیده
شاید بتوان گفت خلق تلویزیون های خمیده، قدرت نمایی شرکت سامسونگ در دنیای تکنولوژی بود. این صفحه نمایش ها ساخته شدند تا خمیدگی آنها با خمیدگی چشم همسو شده و حس بهتری را به بیننده القا کند. البته، به نظر می آید که وجود این خمیدگی، باعث کاهش افت کیفیت رنگ و کنتراست تصاویر، در زوایای دید مختلف شده است.
به دلیل شکل خمیده، بازتاب های سطحی این نمایشگر ها، دارای به هم ریختگیست که گاهی می تواند در سطح ، ایجاد نور های اضافه کند. همچنین اگر از زوایای بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ درجه به صفحه نگاه کنید، تصاویر کمی در هم و در ابعاد متفاوتی دیده می شوند.
خلاصه ی کلام در مورد خرید تلویزیون های خمیده، این است که هیچ برتری شایان توجهی در آنها وجود ندارد. ممکن است کسی به دلیل ظاهر زیبا و متفاوتش، جذب این مدل شود. با توجه به قیمت بسیار بالاتر آنها نسبت به مدل های صفحه تخت، خرید اینگونه نمایشگر ها فقط به افراد بدون محدودیت مالی توصیه می گردد.
تلویزیون های سه بعدی یا 3D
روز به روز شاهد تولید و توسعه ی محتوای سه بعدی و سخت افزار های مربوط به آن هستیم. البته، تا زمانی که این تکنولوژی به جایگاه واقعی خود برسد، راه زیادی در پیش است. ازاین رو برخی، تولید صفحه نمایش های سه بعدی را یک شوخی در دنیای تلویزیون ها نامیده اند. گرچه به نظر می رسد که آینده ی تکنولوژی تصویری به سه بعدی ها گره خورده، اما تا آن زمان، مدت زیادی باقی مانده است.
امروزه تعداد زیادی از تلویزیون ها، از محتوای سه بعدی پشتیبانی می کنند. تصمیم با شماست که حاضر باشید پیشاپیش برای این فناوری نو ظهور، هزینه ای بپردازید یا خیر. اگر از آن دسته آدم های عاشق تکنولوژی هستید و محدودیت مالی ندارید، شاید برایتان تجربه ی جالبی رقم بزند.
امیدواریم مطالب فوق در انتخاب مناسب ترین تلویزیون، شما را یاری کند. از همراهی شما سپاسگزاریم.