آشنایی با انواع آبنما و چراغ های زیر آبی و نورپردازی داخل آب

خواندنی ها ۱۳۹۶/۰۷/۱۲

امروزه، استفاده از ترکیب آب و نور، تبدیل به یکی از پر طرفدار ترین روش ها برای ایجاد جلوه ی بصری در محیط های مختلف شده است. بدین منظور، برای افزایش آرامش محیط و گاهی ایجاد تاثیراتی در دمای هوا، از حوضچه های آب یا آبنما ها استفاده می شود، و برای تکمیل زیبایی آن، چراغ هایی در درون آب قرار داده می شوند. همچنین، گاهی با تلفیق حرکت آب، نور و موسیقی، به وسیله ی آبنما ها مناظر بسیار چشمگیری ایجاد می شود.

در این مقاله، می خواهیم انواع آبنما را معرفی کرده و محیط مناسب هر یک را بیان کنیم. در آخر نیز، اشاره ای به انواع نورپردازی در آب و چراغ های زیر آبی می کنیم.

چراغ های زیر آبی و آبنمای موزیکال

انواع آبنما

آبنما ها را با توجه به پارامتر های مختلفی، دسته بندی می کنند. به صورت کلی، سه نوع دسته بندی وجود دارد:

 

آبنما های داخلی و خارجی

بسته این اینکه آبنما برای فضای باز یا محیط بسته قابل استفاده است، آنرا داخلی و خارجی می نامند. ابعاد آبنما، نوع تامین و میزان مصرف آب، همگی از پارامتر هایی هستند که در تعیین محل استفاده از آبنما تاثیر گذارند. همچنین، در صورتی که آبنما برای فضا های داخلی به کار برده شود، باید از پمپ های کم صدا در ساخت آن استفاده شده باشد.

 

آبنما های پیش ساخته و سفارشی

برخی آبنما ها، به طور کامل از قبل ساخته شده اند و فقط کافیست آنها را در محل مناسبی نصب کرده و جریان آب را به آنها وصل کرد. معمولا برای فضای داخلی، از این نوع استفاده می شود. زیرا فضای کمتری را اشغال می کند و قابلیت جابجایی دارد. در نقطه ی مقابل، برخی از مدل ها، به دلیل خاص بودن یا ابعاد بزرگشان، نیاز به طراحی و ساخت قدم به قدم در محیط نصب دارند. استفاده از آبنما های پیش ساخته، راحت تر و مقرون به صرفه است و مدت زمان نصب آن نیز کوتاه تر است.

 

آبنما های دارای لوله کشی و فاقد لوله کشی

برخی آبنما ها که مناسب برای مکان های کوچک و سرپوشیده اند، برای کار کردن، احتیاج به اتصال لوله و جریان دائمی آب ندارند. برعکس، آبنما هایی که در محیط های بزرگ و روباز نصب می شوند، باید لوله ی آب نیز به آنها متصل شود.

 

مدل های آبنما

 

آبنمای دیواری

آبنمای دیواری

در این مدل، همانطور که از نام آن پیداست، آبنما روی دیوار یا به عنوان دیوار نصب می شود. در محیط های بسته یا محیط های بازی مثل پارک ها، از این نوع آبنما می توان استفاده کرد.

آبنمای شیشه ای

آبنمای شیشه ای

این آبنما با تلفیق آب، نور و شیشه ساخته می شود. اساس کار آنها، حرکت آب روی شیشه است و به همین دلیل، عموما صدای زیادی تولید نمی کنند. به دلیل به کار بردن نور های رنگی، جلوه ی بصری این آبنما بسیار زیباست.

آبنمای صخره ای

آبنمای صخره ای

آبنما های صخره که عموما به صورت سفارشی ساخته می شوند، در محیط های بزرگ باز یا بسته برای ایجاد حس طبیعت، کار گذاشته می شوند. برای اینکه آبنما هر چه بیشتر به شکل واقعی خود در طبیعت نزدیک شود، در ساخت آن از سنگ های مختلف، شن و در صورت امکان از گیاهان طبیعی استفاده می شود.

آبنمای کلاسیک

آبنمای کلاسیک

قدیمی ترین انواع آبنما، مدل های کلاسیک هستند که به صورت یک فواره یا با ترکیب فواره و مجسمه ساخته می شوند. اگرچه، قابلیت های فواره های مدرن در این مدل وجود ندارد، اما به دلیل هزینه ی بعضا کمتر هنگام نصب و نگهداری آسان تر، هنوز هم در بسیار از مکان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

آبنمای دارای نوشته

آبنمای دارای نوشته

این آبنما ها، دارای صفحه ی نمایشگر آبی بوده و می توانند با برنامه ریزی این صفحه، انواع نوشته ها یا تصاویر را نمایش دهند. عموما از این آبنما ها برای تولید نوشته های مذهبی، مناسبتی و یا تولید علامت های مختلف برای اشاره یا بیان یک پیغام استفاده می شود.

آبنمای موزیکال

آبنمای موزیکال

این مدل را، می توان جذاب ترین مدل بین آبنما ها دانست. همانطور که از نام آن پیداست، حرکات آب در آبنمای موزیکال ، با پخش موسیقی انجام می گیرد. تجهیزات مورد استفاده در آبنما های موزیکال، از سایر تجهیزات پیشرفته تر است و نیاز به هزینه و نگهداری بیشتری دارد.

آبنمای موزیکال می تواند اتوماتیک یا دستی باشد. بدین صورت که، در مدل های دستی، باید حرکات آب را با انجام برنامه نویسی، با موسیقی هماهنگ کرد و در صورت تعویض آن موسیقی، باید آبنما دوباره برنامه نویسی شود. اما در آبنما های اتوماتیک، این برنامه ریزی به صورت هوشمند انجام می گیرد و آبنما می تواند خودش را با هر موسیقی هماهنگ کند.

در این آبنما ها، از نورپردازی نیز استفاده می شود تا جلوه ی آن چندین برابر گردد. با استفاده از انواع چراغ های آبی، آبنما را رنگارنگ کرده و یا از نور تولید شده، برای ایجاد حرکاتی هماهنگ با موسیقی و آب، بهره برده می شود.

 

نورپردازی داخل آب

اگرچه نورپردازی کار سختی به نظر نمی رسد، اما هنگامی که می خواهید این کار را در محیط آبی انجام دهید، از حساسیت دوچندانی برخوردار است. چراغ های درون آب، باید در برابر نفوذ آب، بخار و هرگونه رطوبت، مقاوم بوده و تحمل فشار آب را داشته باشند. همچنین اجزای تشکیل دهنده ی آنها باید در برابر زنگ زدگی مقاوم باشند. انواع مختلفی از چراغ زیر آبی وجود دارد که در اینجا به رایج ترین آنها اشاره می کنیم.

 

چراغ زیر آبی هالوژنی

چراغ های هالوژنی

چراغ های هالوژنی تک رنگ و با توان بالا، در پوشش هایی ضد رطوبت برای استفاده در استخر و آبنما ها ساخته شده اند. استفاده از این چراغ ها، به دلیل مصرف بالای برق و عمر کوتاه آنها، پیشنهاد نمی شود اما هنوز هم در برخی مکان ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

چراغ های LED

چراغ داخل آبی LED

رایج ترین نوع چراغ هایی که امروزه برای نورپردازی درون آب استفاده می شوند، LED ها هستند. طول عمر آنها طولانی تر است و مصرف انرژی کمتری دارند. این چراغ ها نیز در انواع و اقسام شکل ها و اندازه ها تولید می شوند و برخی از آنها چند رنگ هستند. همچنین، استفاده از پوشش رزینی برای برخی از آنها، مقاومت در برابر ضربه و آب را به حداکثر میزان ممکن رسانده است.

 

فیبر نوری

فیبر نوری

فیبر های نوری، کم مصرف ترین، امن ترین و بادوام ترین چراغ های درون آب هستند. می توان با برنامه نویسی، آن ها را به رنگ های مختلف درآورد و عمق نور آنها نیز از سایر چراغ های آبی بیشتر است. این نوع، در برابر هر گونه رطوبت، برق گرفتگی و خطر، ایمن هستند.

آخرین خواندنی‌ها