تفاوت های کپسول آتش نشانی co2 با پودر و گاز
از نخستین اقدامات بدیهی هنگام بروز آتش سوزی استفاده از مواد خاموش کننده است. یکی از رایج ترین وسایل خاموش کننده، کپسول آتش نشانی است.
کپسول های آتش نشانی معمولا از ماده خفه کننده و یا سرد کننده ی آتش تشکیل میشوند. کپسول های آتش نشانی با توجه به نوع آتش سوزی(که دارای درجه بندی از Aتا E هستند)، با مواد مختلفی از جمله گاز CO2 پودر و گاز آب و فوم و…. پر میشوند. قبل از خرید کپسول آتش نشانیco2 و یا پودر و گاز این پرسش مطرح است که کپسول آتش نشانیCO2 و پودر و گاز چه تفاوت هایی با هم دارند؟ برای تشخیص فرق این دو ، ابتدا بهتر است به تعریف هریک از این خاموش کننده ها بپردازیم.
کپسول آتش نشانی CO2 یک خنک کننده طبیعی !
co2 یا همان دی اکسید کربن نوعی خاموش کننده با سابقه بیش از ۱۰۰ سال است. تهیه و استفاده از آن آسان است. برای خاموش کردن آتش، عمدتاً به خفه کنندگی و خنک کنندگی آتش، متکی است. به صورت مایع و فشرده درون کپسول آتش نشانی نگهداری میشود و هنگام خروج به سرعت تولید گاز co2 میکند. دی اکسید کربن مایع، تحت فشار بلافاصله تبخیر می شود. به طور کلی، ۱ کیلوگرم دی اکسید کربن مایع میتواند حدود ۰.۵ مترمکعب گاز تولید کند. وزن آن یک و نیم برابر هواست و به همین خاطر در موقع اطفاء، سطح جسم در حال سوختن را فراگرفته و علاوه بر سردکردن جسم در حال سوختن ،جانشین اکسیژن میشود. غلظت اکسیژن را در محل آتش سوزی کاهش میدهد و درنتیجه عمل اطفاء به خوبی انجام میشود.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز چگونه عمل میکند؟
کپسول آتش نشانی پودر و گاز ، نوعی خاموش کننده است که از ترکیب پودر خاموش کننده و گاز co2 فشرده یا هوا ساخته میشود. که CO2 در این نوع کپسول به عنوان عامل فشار عمل کرده و به پاشش پودر به بیرون کمک میکند. پودر خارج شده بر روی سطح در حال سوختن نشسته و یک لایه ضخیم ، خشک و آب گریز روی آن ایجاد میکند که اثر خفه کنندگی بر آتش دارد و عمل خاموش کردن را به خوبی انجام میدهد. برای خرید کپسول آتش نشانی پودر و گاز بهتر است با ویژگی های و کاربردهای آن آشنا شوید تا کپسول آتش نشانی مناسب را بتوانید تهیه کنید.
آشنایی با ویژگیهای کپسول آتش نشانی CO2 و کاربردهایش
دی اکسید کربن (co2) غیر قابل اشتعال و غیرسمی است. بدون رنگ و بو است و اثری از خود بر جای نمیگذارد. به همین دلیل هم بیشتر در محل های سربسته و خاموش کردن آتش سوزی های کلاس B و C و وسایل الکتریکی و دستگاه های کامپیوتری و به طورکلی وسایل برقی مورد استفاده قرار میگیرد. مقدار تخلیه این خاموش کننده ۹۵% است. و برد پرتابی آن ۲ متر است. هنگامی که دی اکسید کربن از کپسول خارج میشود، شروع به تبخیر شدن میکند و گرما را از محیط میگیرد، و نقش خنک کننده را ایفا می کند. در این کپسول ها از مجرای خروجی بسیار کوچک استفاده میشود تا هنگام خروج و برخورد با هوای بیرون، از یخ زدگی جلوگیری گردد. بدنه کپسول های CO2 از فولاد یا آلومینیوم ساخته میشود. فولاد دارای مقاومت بسیار بالاتری نسبت به آلومینیوم است اما گاها برای کاهش وزن از آلومینیوم هم استفاده میشود. وزن استاندارد کپسول های CO2 دستی موجود در بازار ۱ کیلوگرم تا ۱۲ کیلوگرم هستند.
که البته وزن های بالاتر هم به صورت چرخدار و ثابت تولید میشوند
کاربرد، ویژگیها وانواع کپسول پودر و گاز آتش نشانی
پودر خاموش کننده آتش دو نوع است:
۱- پودر شیمیایی در مورد غیر فلزات کلاس A و B و C به کار میرود. که خود دو دسته است:
- پودر شیمیایی معمولی که پایه آن بی کربنات سدیم، بی کربنات پتاسیم، بی کربنات اوره پتاسیم و پتاسیم کلراید میباشد
- پودر شیمیایی چندمنظوره که از فسفات و آمونیوم تشکیل میشود.
۲- پودر خشک که برای فلزات کلاس D (قابل اشتعال هستند مثل :سدیم ،منیزیم ،آلومینیوم…) به کار میرود. که بر دو نوع است
نوع S: از کلرورسدیم، کلرورپتاسیم و کلرورباریم و نوع
نوع C: از گل خشک و گرافیت و کلرور سدیم و خون خشک شده حیوانات ساخته میشود. گفتنی است که نوعی از این نوع پودر از سدیم کلراید و ترموپلاستیک ساخته میشود.
میزان برد پرتابی این کپسول ها حداکثر تا ۶ متر است کپسول های آتش نشانی پودر و گاز دستی به طور استاندارد، وزنی بین ۰.۵ تا ۱۴ کیلوگرم دارند. وزن های بالاتر نیز تا پنجاه کیلوگرم به صورت ثابت یا چرخدار در بازار ایران موجود هستند. این نوع کپسول ها به شرط آنکه استفاده نشوند بعد از گذشت یک سال نیاز به شارژ دارند. سد حریق ناجی یکی از معتبر ترین شرکت ها در زمینه کپسول آتش نشانی میباشد.
مزایا و معایب استفاده از کپسول CO2
مزایا:
- ماندگاری و پایداری بالا
- غیرسمی و عایق الکتریسیته
- پس از خاموش کردن آتش اثری برجای نمیگذارد.
- برای آتشهای کلاس B ،A و C مناسب است.
- نفوذ در تورفتگی ها و شکاف های جسم درحال سوختن
- دارای منابع استخراج داخلی است.
- در خصوص استفاده در آتش سوزی های حاصل از الکتریسیته تمام عوامل مثلث آتش (گرما، اکسیژن، ماده سوختنی) را خنثی میکند.
معایب:
- اکسیژن محیط را کاهش میدهد و ممکن است باعث ایجاد احساس خفگی در افراد شود.
- در مجاورت دستگاه های حرارتی و زیر تابش نور خورشید خطرآفرین است.
- قیمت بالاتر
- زمان تخلیه طولانی تر
مزایا و معایب استفاده از کپسول پودر و گاز
مزایا:
- برد پرتابی بلند
- قدرت بالای خفه کنندگی آتش
- قیمت پایین تر
- کاربرد گسترده تر در خاموش کردن انواع آتش سوزی
- زمان تخلیه کوتاه تر
معایب:
- کاهش دید هنگام استفاده
- پس از خاموش کردن آتش، اثر پودر به جا میماند که نیاز به نظافت دارد.
نتیجه گیری
در این نوشتار برای بررسی فرق کپسول آتش نشانی CO2 و پودر و گاز با ویژگی ها و کاربرد های هردو نوع کپسول خاموش کننده آشنا شدیم از جوانب مختلف ، هردو را مورد بررسی قرار دادیم و در نهایت مزایا و معایب هر یک را برشمردیم. نتیجه آن میشود که هرکدام از این خاموش کننده ها دارای ویژگی های مختص به خود هستند ،که آنها را برای نوعی از وظیفه مناسب می سازد. در نهایت شما با بررسی این اطلاعات میتوانید برای نوع استفاده مد نظر خودتان، انتخاب مناسب تری داشته باشید.