راهنمای خرید و آشنایی با انواع دوربین مداربسته
امروزه وجود امنیت، از مهم ترین رکن های راه اندازی کسب و کار است. یکی از روش های جلوگیری از خرابکاری و تامین امنیت، استفاده از دوربین مداربسته است. شاید شما هم طبق نیاز هایتان، مایل به استفاده از این دوربین ها در خانه، محل کار یا فضای بیرونی آن باشید. اما اینکه دوربین های مدار بسته چه ویژگی هایی دارند و کدامیک برای شما مناسب ترند، سوالیست که در ادامه به آن پاسخ می دهیم. پس، با راهنمای خرید دوربین مداربسته همراه ما باشید.
انتخاب نوع سیستم، آنالوگ یا دیجیتال؟
می توان گفت مهم ترین انتخاب در خرید دوربین مداربسته ، تصمیم گیری در مورد شبکه (دیجیتال) یا آنالوگ بودن آن است. تفاوت بسیار زیادی بین این دو سیستم وجود دارد. در ادامه، ویژگی های هر کدام را بررسی می کنیم.
دوربین مدار بسته آنالوگ
قدیمی ترین نوع دوربین ها، آنالوگ هستند. در گذشته، سیستم دریافت تصاویر و کابل ها نیز آنالوگ بود. امروزه دیگر آن سیستم منسوخ شده و در واقع می توان گفت سیستم ها نیمه آنالوگ شده اند. اجزای یک سیستم آنالوگ به شرح زیر است؛
- دوربین آنالوگ
- کابل کواکسیال، برای انتقال سیگنال آنالوگ تصاویر، از دوربین به دستگاه نمایش
- دستگاه DVR برای نمایش و ضبط تصاویر دریافتی دوربین
دوربین مدار بسته دیجیتال
این سیستم، نوع مدرن دوربین های مدار بسته است. گاهی به جای واژه ی دیجیتال، از واژه ی شبکه نیز استفاده می شود. این بدین معناست که دوربین های مدار بسته دیجیتال، از پروتکل های شبکه رایانه ای برای انتقال اطلاعات استفاده می کنند. اجزای یک سیستم دیجیتال از این قرار است؛
- دوربین دیجیتال
- کابل و سوئیچ برای انتقال تصاویر دیجیتال و اضافه کردن انشعابات
- دستگاه NVR برای نمایش و ضبط تصاویر یا استفاده از یک کامپیوتر سرور
حال که ویژگی های دو سیستم را ذکر کردیم، به مقایسه ی این دو می پردازیم.
کیفیت تصویر
کیفیت تصویر بسیار حائز اهمیت است. دوربین های آنالوگ در این زمینه، به گرد پای دوربین های دیجیتال هم نمی رسند! حداکثر کیفیت تصاویر در دوربین مدار بسته آنالوگ، در حد ۰.۵ مگاپیکسل است. این در حالیست که در دوربین های دیجیتال، این مقدار به ۵ مگاپیکسل و بالاتر هم می رسد. در تصویر بالا می توانید تفاوت را مشاهده کنید. تصویر سمت راست مربوط به دوربین دیجیتال و سمت چپ، دوربین آنالوگ است.
سادگی در نصب و استفاده
نصب و استفاده از سیستم های آنالوگ، ساده تر از سیستم های دیجیتال است. برای نصب دوربین مدار بسته ی دیجیتال، احتیاج به تجهیزات و اطلاعات کافی در مورد شبکه دارید.
قابلیت اعمال تغییرات
گرچه استفاده از دوربین مدار بسته آنالوگ، ساده تر از نوع دیجیتال آن است، اما پس از نصب انعطاف پذیری کمتری دارد. دوربین مدار بسته دیجیتال، به راحتی قابلیت اعمال تغییرات دارد.
کابل کشی
دوربین های دیجیتال با استفاده از کابل های فیبر نوری، محدودیتی در طول کابل ندارند. این در حالیست که در دوربین های آنالوگ، افزایش طول کابل موجب افت کیفیت می شود.
امکانات تصویری
به دلیل اینکه دوربین های دیجیتال از نرم افزار های مختلفی پشتیبانی می کنند، امکانات زیادی برای پردازش تصاویر دارید. اما در دوربین های آنالوگ، پردازش تصاویر به مراتب پیش پا افتاده تر است.
مقاومت در برابر نویز
نویز های محیطی می توانند تاثیرات مخربی بر تصاویر دوربین مدار بسته داشته باشند. این تاثیر پذیری در دوربین های دیجیتال، بسیار کمتر از دوربین های آنالوگ است.
هزینه
به طور کلی، سیستم آنالوگ، برای شما بسیار ارزان تر از سیستم شبکه تمام خواهد شد. گرچه هزینه ی نصب و راه اندازی دوربین های آنالوگ، بسیار پایین تر از دوربین های دیجیتال است،(حدودا یک چهارم) اما نباید توقع کیفیت بالایی از این دوربین ها داشته باشید.
به طور کلی، فقط در صورتی که هدف شما از نصب دوربین مدار بسته، استفاده ی بسیار ساده است، توصیه می شود برای کاهش هزینه ها از دوربین های آنالوگ استفاده کنید. در صورت نیاز حرفه ای و نظارتی، حتما از دوربین های دیجیتال استفاده کنید.
دو سیستم موجود در دوربین های مدار بسته را بررسی کردیم. هر سیستمی را که انتخاب کنید، باید به نکات مهمی توجه کنید که در ادامه آنها را بیان می کنیم.
استفاده در فضای خارجی و داخلی
می خواهید از دوربین در چه فضایی استفاده کنید؟ دوربین های مخصوص فضای خارجی، باید استاندارد های مشخصی داشته باشند. مقاومت در برابر عوامل خارجی، به خصوص باران و رطوبت از مهم ترین آنهاست. همچنین این دوربین ها باید استحکام کافی داشته باشند.
استفاده در روز یا شب
می خواهید در چه نوری از دوربین مداربسته استفاده کنید؟ در روز های پر نور یا شب های تیره؟ دوربین هایی قابلیت استفاده در تاریکی مطلق را دارند که به اشعه ی IR مجهز باشند. دوربین های مادون قرمز، خودشان کیفیت های مختلفی دارند. Smart IR و FFI از مدل هایی هستند که کارایی به مراتب بهتری در نور کم دارند.
کیفیت تصویر
در ابتدای این مقاله درباره ی تفاوت کیفیت تصویر در دو سیستم آنالوگ و دیجیتال صحبت کردیم. هر کدام از این سیستم ها نیز دارای دوربین هایی با کیفیت تصاویر متفاوت می باشند. برای مثال، برخی از دوربین ها برای ضبط تصاویر با کیفیت تر، مجهز به لرزشگیر می باشند.
قابلیت های این چنینی می توانند برای کسانی که به دنبال مشاهده ی جزئیات در تصاویر هستند، بسیار کارایی داشته باشند. همچنین برخی دوربین ها می توانند تصویر اشیاء متحرک را به وضوح ثبت کنند. تصویر بالا، نشان دهنده ی تفاوت تصویر در دو دوربین با کیفیت های متفاوت است.
سیاه و سفید یا رنگی
دوربین های رنگی می توانند تصاویر زیبایی ضبط کنند. البته دوربین های سیاه و سفید، در نور های کمتر، بازدهی بهتری دارند.
نوع دوربین
دوربین های مدار بسته از لحاظ ظاهری نیز طبقه بندی می شوند.
دوربین های بولت (Bullet cameras)
احتمالا دوربین های مدار بسته را به این شکل به یاد دارید. بدنه ی این دوربین های رایج، لوله ای شکل و فلزی است. به دلیل استاندارد حفاظت در برابر آب، گرد غبار، شن و برف، این دوربین ها در فضا های خارجی استفاده می شوند. مجهز بودن به اشعه مادن قرمز برای دید در شب، از ویژگی های دیگر این دوربین هاست.
دوربین های دام (Dome cameras)
روی سقف ها نصب می شوند و عمدتا مناسب برای استفاده در داخل ساختمان هستند. به دلیل شکل ظاهریشان، مجرمان در تشخیص زاویه دید آنها به اشتباه می افتند. همچنین مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند.
دوربین های پخش زنده ( Live stream cameras )
می توانند بر روی میز، پیشخوان یا بخشی از وسایل مختلف قرار گیرند. این دوربین ها تصاویر را به صورت زنده ارسال می کنند و می توانند به وسیله ی کنترل از راه دور تنظیم شوند.
دوربین های مخفی (hidden Cameras )
این دوربین ها با اندازه ی کوچکی که دارند، می توانند درون هر شیئی جایگذاری شوند. از وسایل روشنایی گرفته تا کانال های عبور هوا و …اگر قصد کنترل نا محسوس دارید، بهترین گزینه همین دوربین های مخفی هستند.
دوربین های بیسیم ( Wireless cameras )
در صورتی که به هر دلیلی نمی خواهید سیم کشی انجام دهید، این دوربین ها بسیار به کارتان می آیند. دوربین های بیسیم با اتصال به شبکه وایرلس، تصاویر را ارسال می کنند.
امکانات پیشرفته تر
گاهی ممکن است سطح توقعات شما، از امکانات دوربین های معمولی بسیار فرا تر باشد. به عنوان مثال، شاید احتیاج داشته باشید که صدای محیط را ضبط کنید. برای این کار باید به دنبال دوربین های مخصوص دارای میکروفون باشید.
برخی دوربین ها نیز قابلیت شناسایی حرکات را دارند. یعنی هنگامی که همه چیز در تصویر ساکن است، وقتی شخص یا شیء ای متحرک وارد می شود، آن را تعقیب می کنند. این قابلیتی بسیار پیشرفته است و دوربین های خاصی توانایی انجام چنین کاری دارند.
همچنین گاهی لازم است روی شیء خاصی تمرکز کنیم. مثل آثار ارزشمند موزه ها. دوربین هایی وجود دارند که می توانند روی اجسام خاصی تمرکز کرده و در صورت جابجایی، آنها را تعقیب کنند یا به سیستم نگهبانی اخطار ارسال کنند.
تعیین بودجه و انتخاب برند
با توجه به انواع مختلف دوربین مداربسته، باید انتخاب کنید که کاربری شما و توقعاتتان تا چه حدی است. در مقوله ی خرید دوربین ها، همیشه اینطور نیست که صرف پول بیشتر به معنای کارایی بهتر باشد. گاهی برند ها صرفا به خاطر معروفیتشان، خرج بیشتری روی دستتان می گذارند. اما باید توجه داشته باشید که پایین آوردن بیش از حد بودجه و خرید اجناس بی کیفیت و گمنام هم می تواند باعث ضرر شما شود.
حال که انواع دوربین مدار بسته را به همراه کاراییشان معرفی کردیم، می توانید با توجه به نیاز خود و استفاده از نکات ذکر شده، مناسب ترین دوربین را خریداری کنید. از همراهی شما سپاسگزاریم.